Opintososiaaliset asiat

Oppimateriaalit

Oppimateriaalit kustannetaan itse. Tiedot oppimateriaaleista löytyvät Wilmasta. Kirjoista on ilmoitettu ns. ISBN-numero, josta on helppo tarkistaa oikea painos. Vanhoista oppikirjoista kelpaavat tähdellä merkityt painokset, mutta harjoituskirjat suositellaan hankittavan uusina.

Ruokailu

Koulussa saat päivittäin ilmaisen aterian. Erityisruokavaliosta voit ilmoittaa lomakkeella.

Ruokailu on porrastetusti: klo 10.35 alkaen abit, klo 10.40 jatkavat ja klo 10.45 alkavat.

Ruokaillessa noudatetaan hyviä ruokailutapoja. Kouluruokailun kehittämiseen opiskelijat voivat vaikuttaa Kouluruokailun kehittämistyöryhmän opiskelijaedustuksen kautta.

Terveydenhoito

Terveydenhoitajan vastaanotto on Juho Oksan koululla tiistaisin 12-14 ja torstaisin 10-11. Terveydenhoitajan tavoittaa puh. 044 479 3446.

Koululääkärin vastaanotolle pääsee terveydenhoitajan kautta. Lääkärikäynti on tuolloin maksuton.

Terveyskeskuksessa lääkärin vastaanotto on maksullinen 18 vuotta täyttäneelle kolmelta ensimmäiseltä käyntikerralta. Ajan varaaminen terveydenhoitajan kautta on suositeltavaa, erityisesti kaikissa vähemmän kiireellisissä tapauksissa.

Nuorison terveystodistus kannattaa jokaisen lukiolaisen hankkia. Se on voimassa 5 vuotta ja kelpaa sellaisenaan esimerkiksi henkilöautokortin, kuorma-autokortin sekä normaalia lääkärintodistusta vaativiin oppilaitoksiin, kutsuntoihin jne. Se kirjoitetaan vain koululla ja on kaikille maksuton.

Koulukuraattorin tapaamisen voit sopia puhelimella. Kuraattorina on Kati Kankkonen (puh. 044 479 3396). Psykologille voi hankkia ajan kuraattorin tai terveydenhoitajan kautta.

Hammashoito on ilmainen alle 18-vuotiaille.

Jos et mene terveyskeskukseen sinulle varatulle lääkärin tai hammaslääkärin vastaanotolle, etkä ole aikaa asianmukaisesti peruuttanut, sinulta peritään peruutusmaksu.

Opiskelijan tuet ja alennukset

Lukiolaiselle, joka ei enää saa lapsilisää, voidaan myöntää hakemuksesta valtion opintotukea. Opintotuen määrään vaikuttavat hakijan omat tulot ja vanhempiensa luona asuvalla hakijalla vanhempien tulot.

Tukea voidaan myöntää pääsääntöisesti kolmeksi vuodeksi. Pääperiaate on, että opiskelun on oltava päätoimista. Se tarkoittaa 10 kurssisuoritusta lukukaudessa tai kahta ylioppilaskoeainetta. Niistä kerrotaan opo-tunneilla ja ilmoitustaululla. Tietoja opintotuesta saat osoitteesta www.kela.fi/opiskelijat.

Yleinen asumistuki

Opiskelija voi hakea yleistä asumistukea itsenäisesti asuessaan. Opintotukea haetaan Kelalta. Lisää tietoa saat osoitteesta: https://www.kela.fi/asumisen-tuen-eri-muodot.

Opintoraha
Opintorahaa voi saada seuraavan kuukauden alusta, kun on täyttänyt 17 vuotta. Vanhempien tulot vaikuttavat vanhempiensa luona asuvan opiskelijan opintorahaan.

Oppimateriaalilisä
Lukiokoulutusta opiskeleva nuori voi saada opintorahan oppimateriaalilisää, jos vanhempien tulot ovat enintään 41 100 e vuodessa. Oppimateriaalilisä on 46,80 e/kk. Oppimateriaalilisä myönnetään ilman hakemusta niille opiskelijoille, jotka jo saavat opintotukea.

Koulumatkatukeen oikeutettuja ovat ne, joiden yhdensuuntainen koulumatka asunnolta oppilaitokselle on vähintään 10 kilometriä, joiden koulumatkakustannukset ovat yli 54 euroa kuukaudessa, ja jotka tekevät vähintään 7 yhdensuuntaista koulumatkaa viikossa.

Yksityiskohtaista tietoa saat Kelan nettisivulta www.kela.fi.

Junassa alle 17-vuotias voi matkustaa lastenlipulla, mutta yli 17-vuotiaalla täytyy alennuksen saadakseen olla voimassa oleva opiskelijakortti, joka on VR:n hyväksymä. Koulusihteeriltä saat kouluaikanasi todistuksen opiskelijakortin hankkimista varten.

Lisätietoja löydät VR:n nettisivulta www.vr.fi.

Linja-automatkoihin voit myös saada alennusta Matkahuollon opiskelijakortilla tai opiskelijajärjestön kortilla, johon on painettu Matkahuollon liikennemerkki.

Lisätietoja löydät Matkahuollon nettisivulta www.matkahuolto.fi.

Suomen Lukiolaisten Liiton jäsenenä saat käyttöösi opiskelijakortin, joka oikeuttaa lukuisiin opiskelijaetuihin. Tarkempaa tietoa SLL:n jäsenyydestä, hinnoista ja sen eduista löytyy osoitteesta https://lukio.fi/usein-kysyttya/opiskelijakortti-ja-edut.