Koulupsykologi

KOULUPSYKOLOGIN TYÖN TAVOITTEITA OVAT LASTEN JA NUORTEN KOULUNKÄYNNIN , OPISKELUN , OPPIMISEN JA PSYYKISEN HYVINVOINNIN EDISTÄMINEN JA TUKEMINEN SEKÄ KOKO KOULUYHTEISÖN HYVINVOINNIN ETEEN TYÖSKENTELEMINEN.

Koulupsykologi osallistuu kutsuttaessa monialaiseen oppilashuoltoryhmään, jossa psykologi konsultoi ja tekee yhteistyötä muun henkilökunnan kanssa.

Psykologi tekee psykologisia tutkimuksia. Niiden perusteella arvioidaan lapsen ja nuoren kehitystä, oppimisvalmiuksia ja esimerkiksi tunne-elämään liittyviä tekijöitä. Tutkimusten perusteella pohditaan ja suunnitellaan tukitoimia yhdessä vanhempien ja muun henkilökunnan kanssa niin, että koulutie olisi toimiva ja oppilaalle räätälöity sitä tarvittaessa.

PSYKOLOGISIIN TUTKIMUKSIIN ohjaudutaan moniammatillisen asiantuntijaryhmän kautta vanhempien ja oppilaan kanssa yhteistyössä. Aloitteen tämän ryhmän koollekutsumisesta voivat tehdä huoltajat, opettaja tai muu taho. Aloituspalaverissa kerätään kaikki tieto varhaisesta kehityksestä, tehdyistä tutkimuksista, mahdollisista tukitoimista ja perheen tilanteesta. Palautekeskustelussa tutkimusten jälkeen sovitaan jatkotoimista, mahdollisesta kuntoutuksesta, jatkotutkimuksista, mikäli niitä tarvitaan sekä seurannasta.

Lisäksi koulupsykologi tapaa perheitä, oppilaita tai koulun henkilökuntaa kriiseissä, elämäntilanteiden muutoksissa tai muissa huolta psyykkisestä terveydestä herättävissä tilanteissa.