Tilojen avautuminen Oulaisissa 

Tilojen avautuminen Oulaisissa       10.1.2022

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on 8.1.22 tiedottanut tehneensä uuden, kumoavan päätöksen, koskien aiemmin annettua päätöstä tartuntatautilain pykälän 58 § g mukaisesta tilojen sulkemisesta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että muutkin tilat kuin kuntosalit, esim. jäähalli, uimahalli ja koulujen liikuntasalit avautuvat uudelleen käyttöön.

Tartuntatautilain pykälän 58 § d aktivointi (4.1.22) on kuitenkin edelleen voimassa, tarkoittaen käytännössä sitä, että urheilu- ja liikuntatilojen haltijan tulee esittää tartuntatautilain 58 § h:n mukaisesti terveysturvallisuutta parantava suunnitelma, verrattuna tilanteeseen, jossa vain tartuntatautilain pykälän 58 § c toimenpiteet ovat voimassa. Suunnitelmaksi käytännössä kelpaa liikuntatilojen osalta lähinnä EU:n digitaalisen koronatodistuksen (”koronapassi”) esittämisen vaatiminen tilojen yli 16-vuotiailta käyttäjiltä/osallistujilta.

Valtioneuvoston asetus tilapäisistä poikkeuksista EU:n digitaalisen koronatodistuksen käytöstä STM/2021/280 ei estä koronapassin esittämisvaatimuksen käyttöä tiloissa, jotka ovat auki. Asetus estää vain koronapassin käytön pykälän 58 § g nojalla aktivoitujen tilojen sulkupäätöksen kiertämiseksi.

Oulaisten kaupunki toimeenpanee PSAVI:n päätöksen avaamalla liikuntatilat jälleen, omien tilojensa osalta tänään 10.1.2022, ja suosittaa samaa yksityisille toimijoille. Myös yksityisten tilojen haltijoiden tulee esittää tiloissaan terveysturvallisuutta parantava suunnitelma, jonka sisällön vaihtoehtona usein on lähinnä koronapassin esittäminen tiloihin pääsyn ehtona asiakkailta tai osallistujilta.

Oulaisten kaupunki velvoittaa sen hallinnoimista tiloista käyttövuoroja varanneiden yhteisöjen, harrastusseurueiden ja vastaavien vastuuhenkilöitä huolehtimaan vuorolle osallistujilta koronapassin tarkastuksen. Jos vastuuhenkilö ei ole itse läsnä harrastevuorolla, hänen on nimettävä läsnäolijoista muu henkilö, joka vastaa tarkastusten suorittamisesta käytännössä.

Oulaisten kaupungin tartuntatautiviranomainen voi halutessaan suorittaa kunnan alueella sijaitseviin tiloihin, niin julkisesti kuin yksityisesti hallinnoituihin, tarkastuskäyntejä, joilla voidaan todentaa, onko voimassa olevia tartuntatautilain kohtien aktivointien määräyksiä noudatettu, onko terveysturvallisuussuunnitelma tehty ja tiloissa näkyvillä, ja onko koronapassitarkastus suoritettu asianmukaisesti.

Oulaisten kaupunki