Tiedote koskien koronarokotusajanvarausten ikäryhmiä

TIEDOTE Koskien koronarokotusajanvarausten ikäryhmiä                 17.6.2021

THL:n tänään annetulla luvalla aloitetaan 12-15-vuotiaiden, THL:n määrittelemiin riskiryhmiin kuuluvien henkilöiden rokotusajanvaraukset.

Tervetuloa rokotukselle!

Tällä hetkellä rokotusaikaa voivat varata:

- Comirnaty-rokotteelle:

 • kaikki henkilöt, joilla tulee 16 vuoden ikä täyteen ennen rokotusta
 • 12-15-vuotiaat, THL:n riskiryhmiin 1 tai 2 kuuluvat

Comirnaty-rokotteella on myyntilupa 12 vuoden iästä ylöspäin

- Covid-19 Vaccine Moderna -rokotteelle: henkilöt, joilla tulee täyteen 18 vuoden ikä ennen rokotusta.  Modernan rokotteen myyntilupa on 18 vuoden iästä ylöspäin.

Myös kaikki aiemmin rokotusvuorossa olleisiin ikäryhmiin kuuluvat, 1. annosta vielä vaille jääneet ovat tervetulleita rokotukselle!

Sähköisen ajanvarauksen nettisivuilla (ajanvaraus.oulainen.fi) tiedot eri ikäryhmien rokotusajanvarauksista ovat luettavissa aina parhaiten ajantasaisina.

Tiedote koronarokotuksista

TIEDOTE Koronarokotuksista                   17.6.2021

Oulaisten kaupungin toimesta rokoteannoksia on annettu 5496 kpl, joista ensimmäisiä annoksia 4182 kpl ja tehosteita 1314 kpl.

7.6.2021 alkaen laajennettiin ensimmäisten rokoteannosten antaminen 16 vuotta täyttäneisiin (Comirnaty-rokote). Modernan rokotetta voidaan antaa kaikille 18 vuotta täyttäneille. Myös tätä vanhempien ikäryhmien henkilöt sekä THL:n riskiryhmiin kuuluvat, jotka eivät ole 1. annosta saaneet, ovat edelleen tervetulleita rokotukselle.

17.6. THL:n luvalla avattiin ajanvaraus myös 12-15-vuotiaille riskiryhmiin 1 tai 2 kuuluville.

Alle 40-vuotiaiden rokotuskattavuus on jäämässä alhaiseksi. Vetoamme kaikkiin kansalaisiin, että jokainen tulisi rokotukselle. Yhteiskunnan avaaminen normaaliaikojen toimintoihin voi pahimmassa tapauksessa viivästyä turhaan rokotuskattavuuden jäädessä liian alhaiseksi.

Järjestetyt rokotukset kansalaisille ovat sujuneet itse rokotustapahtumien osalta hyvin. Oulaisten kaupunki ja sen terveydenhuolto haluavat kiittää kaikkia rokotuksella käyneitä aktiivisuudesta rokotteen ottamisessa.

Oulaisten koko yli 16-vuotiaasta väestöstä on vähintään 1. annoksen saanut 64,2 % ja 2 annosta 20,1 %.

Ikäryhmittäin eriteltynä:

 • 90-99-vuotiaat vähintään 1. annos 72,1 %, 2 annosta 66,0 %
 • 80-89-vuotiaat vähintään 1. annos 88,3 %, 2 annosta 81,4 %
 • 70-79-vuotiaat vähintään 1. annos 89,8 %, 2 annosta 52,8 %
 • 60-69-vuotiaat vähintään 1. annos 85,4 %, 2 annosta 9,3 %
 • 50-59-vuotiaat vähintään 1. annos 76,1 %, 2 annosta 7,6 %
 • 40-49-vuotiaat vähintään 1. annos 61,5 %, 2 annosta 6,1 %
 • 30-39-vuotiaat vähintään 1. annos 42,5 %, 2 annosta 2,4 %
 • 20-29-vuotiaat vähintään 1. annos 25,4 %, 2 annosta 3,5 %
 • 16-19-vuotiaat vähintään 1. annos 10,6 %, 2 annosta 1,0 %

Rokoteaineiden toimitus on koko rokotusten ajan ollut hyvin lyhyellä aikajänteellä toimivaa ja toimitusmääriä on muokattu jakelijan toimesta myös jo varmistettujen toimitusilmoitusten jälkeen. Tällä hetkellä meillä on tieto toimituksista vain muutamaksi viikoksi eteenpäin.

Järjestämme nyt rokotukset virka-aikaan Oulaisten jäähallin kahviotiloissa.

Sähköinen ajanvaraus rokotusaikojen varaamista varten toimii hyvin ja ensisijaisesti suosittelemme käyttämään sitä. Aikoja voi varata osoitteesta http://ajanvaraus.oulainen.fi

Ohjeet sähköisen ajanvarauksen tekemiseen löydät ajanvaraussivustolta. Ajanvarauskalentereissa on tieto käytettävästä rokotevalmisteesta ja rokotuspaikasta.

Puhelinajanvaraus on myös sähköisen ajanvarauksen rinnalla käytössä numerossa 044 4793 444. Puhelinlinja on auki ma-to klo 8-11 ja 12-15 sekä perjantaisin 8-11 ja 12-14.

Tehosteannoksen saamista varten ei voi tehdä ajanvarausta. Lähetämme tehosteannoksen antoa varten ajanvarauskirjeen postissa! Mikäli annettu aika ei käy, olkaa yhteydessä puhelimitse rokotusajanvaraukseen, numero yllä.

Tällä hetkellä rokotusaikaa voivat varata:

Comirnaty-rokotteelle:

 • kaikki henkilöt, joilla tulee 16 vuoden ikä täyteen ennen rokotusta.
 • 12-15-vuotiaat, THL:n riskiryhmiin 1 tai 2 kuuluvat

Covid-19 Vaccine Moderna -rokotteelle: henkilöt, joilla tulee täyteen 18 vuoden ikä ennen rokotusta.

Comirnaty-rokotteella on myyntilupa 12 vuoden iästä ylöspäin.
Modernan rokotteen myyntilupa on 18 vuoden iästä ylöspäin.

THL:n määrittelemät vakavan koronainfektion riskiryhmät:

Ryhmän 1 sairaudet tai tilat:

 • - tehty elinsiirto tai kantasolusiirto
 • - aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
 • - vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
 • - vaikea krooninen munuaissairaus
 • - vaikea krooninen keuhkosairaus
 • - lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
 • - Downin syndrooma

Ryhmän 2 sairaudet tai tilat:

 • - jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
 • - vaikea sydänsairaus (esim. sydämen vajaatoiminta, pelkkä verenpainetauti ei kuulu tähän)
 • - hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
 • - immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
 • - vaikea krooninen maksasairaus
 • - tyypin 1 diabetes
 • - lisämunuaisten vajaatoiminta
 • - uniapnea
 • - psykoosisairaus
 • - painoindeksi yli 40

Tehosteannos Vaxzevrian (vanha nimi Covid-19 Vaccine Astra Zeneca) saaneille yli 65-vuotiaille annetaan ensisijaisesti Vaxzevrialla, koska paras tutkimusnäyttö on rokotussarjan antamisesta samaa rokotetta käyttäen. Rokotteen vaihtamisesta kesken sarjan ei ole tutkimusnäyttöä. THL:n tuoreen linjauksen mukaan kuitenkin kansalainen voi valita myös tehosterokotteeksi mRNA-rokotteen Vaxzevrian sijasta, vaikkei THL sitä suositakaan.

Joillekin alle 65-vuotiaille ehdittiin pistää Vaxzevriaa ennen käyttöikärajoitusta. Heille pistetään tehosteannos THL:n ohjeiden mukaisesti mRNA-rokotteella.

Oulaisten kaupungin terveydenhuollon henkilöstö tekee parhaansa, jotta kaikki halukkaat saavat rokotteen niin pian kuin mahdollista.


Oulaisten kaupunki

Harri Pennanen
Johtava lääkäri

Lehdistötiedote: Harrastamisen Oulaisten malli

Lehdistötiedote 2.6.2021

 

Oulaisten kaupunki on saanut Harrastamisen Oulaisten mallin jatkoon rahoituksen

Aluehallintovirasto on myöntänyt avustusta 88 000 € Oulaisten kaupungin lasten ja nuorten harrastamisen kehittämiseen koulupäivän yhteyteen. Rahoitus 80%:sta avustusta eli kokonaiskustannukset hankkeelle on 110 000 € vuosille 2021-2022.

Valtionavustus on tarkoitus tarjota jokaiselle oulaistelaiselle peruskoululaiselle mahdollisuus ainakin yhteen harrastukseen välittömästi koulun yhteyteen. Oulaisten kaupunki oli kevään 2021 aikana pilottikuntana mukana testaamassa nk. Suomen mallia harrastamiselle. Kevään toteutukseen kaupunki sain 44 000€ avustuksen, joka myös oli nk. 80%-avustusta ja pilottihankkeen kokonaiskustannukset olivat 55 000€. Nyt saatu avustus on kaksinkertainen eli kaupunki voi jatkaa kevään pilottia samassa laajuudessa ensi lukuvuoden.

Kevään pilotissa toteutettiin 70 viikoittaista kerhotuntia Oulaisten eri kouluilla. Suosituimpia kerhoja olivat Parkour-, kokkailu-, kädentaitojen ja valokuvauksen kerhot. Ensi lukuvuodella on tarkoitus toteuttaa 10 Parkour-kerhoa, 10 ruuanlaitto ja kokkaus-kerhoa ja 10 kädentaidot kerhoa kouluilla. Lisäksi on mm. kädentaitojen, valo-ja digikuvauksen, kuvataiteen kerhoja sekä erä-, luonto-, geokätkeily- ja metsästyskerhoja. Lisäksi vielä pelisuunnittelua ja ohjelmointia, ratsastusta ja kotieläinkerhoja.

Avustuksella tuetaan koordinaattorin, kerhojen ohjaajien ja apuohjaajien palkkaamista ja jonkin verran myös materiaali- ja välinekustannuksia. Kerhojen ohjaajina toimivat pääsääntöisesti kaupungin omat työntekijät mm. opettajat, ohjaajat, liikunnanohjaajat sekä järjestöjen aktiiveja.

 

Lisätietoja:

                                                          Ari Sarpola
                                                          sivistys- ja kulttuurijohtaja
                                                          Oulaisten kaupunki, 044 4793 240, ari.sarpola@oulainen.fi

 

Nyt rokotuksille!

 

Tervetuloa rokotukselle!                1.6.2021

Nuorempien ikäryhmien koronarokotusajat Oulaisissa täyttyvät verkkaisesti. Yhdessä nostamalla koko väestömme rokotuskattavuuden yli 70 %:n tason nopeutamme kaikki osaltamme sen hetken tuloa, jolloin epidemia Suomessa ja maailmalla voidaan katsoa päättyneeksi. Rokote antaa erinomaisen suojan vakavia tautimuotoja vastaan kaiken ikäisillä. Rokotettu voi toki sairastua edelleen, mutta tauti on tällöin lieväoireinen, tavallisen flunssan kaltainen.

Tulevana kesänä ja syksynä ulkomaille matkustavalta hyvin todennäköisesti tullaan edellyttämään todistusta otetuista koronarokotteista.

Rokotusaikoja on nyt runsaasti vapaana viikoille 23-25.

Toivotamme kaikki 2001 ja sitä ennen syntyneet nyt sankoin joukoin rokotukselle!

Ajan rokotukselle voi varata osoitteesta http://ajanvaraus.oulainen.fi

Sähköinen ajanvaraus käytössä koronarokotuksiin

Sähköinen ajanvaraus käytössä            25.5.2021

Oulaisissa on käytössä sähköinen ajanvaraus rokotusaikojen varaamista varten. Aikoja voi varata osoitteesta http://ajanvaraus.oulainen.fi

Ohjeet sähköisen ajanvarauksen tekemiseen löydät ajanvaraussivustolta. Ajanvarauskalentereissa on tieto käytettävästä rokotevalmisteesta ja rokotuspaikasta.

Rokotusvuorossa olevan ikäryhmän ja riskiryhmätiedot löytyvät sähköisen ajanvarauksen etusivulta.

Uusi Joki-verkkokirjasto käytössänne

Joki-kirjastojen verkkokirjasto on avattu 31.5. osoitteessa https://joki.finna.fi.

Joki-kirjastojen logossa vihreäoranssipallo, jonka läpi nousee joki
Joki-kirjastojen logo on vihreä-oranssi pallo, jonka halkoo sininen joki

Joki-kirjastoihin kuuluvat Alavieskan, Haapajärven, Haapaveden, Kalajoen, Kärsämäen, Merijärven, Nivalan, Oulaisten, Pyhäjärven, Pyhännän, Reisjärven, Sievin, Siikalatvan ja Ylivieskan kirjastot. Toiminta-alueella on reilut 82 000 asukasta.

Sivulle kirjautudutaan entiseen tapaan tapaan kirjastokortilla ja nelinumeroisella PIN-koodilla. Nykyiset kirjastokortit ja PIN-koodit toimivat myös Joki-kirjastoissa. Uuden tai unohtuneen PIN-koodin saa kirjastossa käydessä. Jos asiakkaalla on ollut kirjastokortti useampaan alueen kirjastoon, kannattaa käydä asiakaspalvelussa poistattamassa ylimääräiset asiakastiedot.

Sivuilta löytyvät kirjastojen aukioloajat, yhteystiedot ja tapahtumat. Ilman kirjautumista voi selata aineistoa ja poimia lukuvinkkejä aineistoesittelyistä. Kirjautuneena asiakas saa käyttöönsä useita lisäpalveluja.

Aseta uutuusvahti

Sivuilla voi tallentaa hakuja ja liittää hakuun uutuusvahdin, joka ilmoittaa milloin vaikkapa suosikkikirjailijalta ilmestyy uusi teos. Uutuusvahti palvelee myös opiskelijoita ja harrastekirjallisuutta seuraavia.

Sakot ja lasten lainat

Lapsiperheiden elämää helpottaa se, että perheenjäsenten kirjastokortit voi liittää omaan tiliin, ja näin voi yhdellä kirjautumisella uusia esimerkiksi lasten lainat. Uusien Joki-kirjastojen käyttösääntöjen mukaan sakkomaksuja ei kerry enää 24.5.2021 alkaen. Huomautusmaksut on kuitenkin 2 euroa.

Suosikkilistoja itselle ja jaa muille

Suosikkilistoista on hyötyä aivan kaikille: listoille voi koota vaikkapa kirja-, elokuva- ja musiikkivinkkejä tai opintoihin tai harrastuksiin liittyvää aineistoa. Suosikkilistoja voi tehdä useita eri tarkoituksiin. Lista voi olla julkinen tai yksityinen. Julkisen listan linkin voi halutessaan jakaa ystäville tai sosiaalisessa mediassa.

Joki-verkkokirjaston käyttö mobiililaitteilla on helppoa sivujen skaalautuvuuden ansiosta. Finna.fi-verkkopalvelun kehittämisestä ja ylläpidosta vastaa Kansalliskirjasto. Mukana on satoja organisaatiota, joiden aineistot löytyvät yhteisestä osoitteesta finna.fi.

 

Koronan vaikutus kirjastopalveluihin


Oulaisten Korona-tiedotteet osoitteessa https://www.oulainen.fi/koronavirussuositukset 

TILANNE 31.5.2021
Kirjasto on normaalisti auki, mutta kirjasto on kiinni perjantaina 6.4.2021 uuden palvelulinjaston asennuken vuoksi. 

OULAISTEN KAUPUNGINKIRJASTON AUKIOLOAJAT

MA klo 12-20

TI klo 12-20

KE klo 10 - 20

TO klo 12-20

PE klo 12-20 

LA suljettu 1.6.-30.8.2021

 

OMATOIMIAIKA LEHTILUKUSALISSA klo 09-12.
lehtilukusalissa voi asioida Väinölänsuvannon kulman ovesta ma-ti ja to-pe klo 09-12. Varauskärry ja lainausautomaatti ovat käytettävissäsi.

 

Maskeja jaetaan vähävaraisille joka päivä kirjaston aukioloaikoina. 

 

Käyttösääntöjä koronaepidemiasta johtuen:

 • Vältämme lähikontakteja ja noudata 2 metrin turvavälejä. Seurueet eivät saa muodostaa tukkeumia kirjastosalissa liikkumisessa tai olla esteenä muille asiakkaille kirjastoasioinnissa.
 • Maski oltava yläkoululaisilla ja sitä vanhemmilla.
 • Käytössäsi on tulostustietokone nopean asioinnin periaatteella. Varaa käyttöaika asiakaspalvelusta ja saat kertakäyttöhanskat tietokoneen käyttöä varten. Nettiaikaa ei myönnetä, muutoin kuin hyvin perustellusta syystä.
 • Noudata Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ohjeita (THL): älä tule oireisena julkiselle paikalle
 • Pelihuone on suljettu
 • Harrin huone: tutkijatilan voi varata kirjastokortilla vain tarpeeseen, ei oleskelua. Vain yksi käyttövaraus päivää kohden.

Kaupunginviraston kesäaika

OULAISTEN KAUPUNGINVIRASTON KESÄAIKA

Oulaisten kaupunginviraston toimistot jatkavat asioinnin rajoituksia koronaviruksen aiheuttaman tartuntariskin johdosta 31.8.2021 saakka.

Toimistot ovat suljettuna kokonaan vuonna 2021 seuraavat perjantait (14.5., 4.6., 11.6. ja 18.6.) sekä heinäkuussa neljä viikkoa (5.-30.7.).

Muiden toimipisteiden aukioloajat ja mahdolliset muutokset löytyvät kotisivuilta os. www.oulainen.fi

Oulaisissa 10.5.2021
OULAISTEN KAUPUNKI

_____________________

 

RAKENNUSVALVONNAN KESÄSULKU 

Rakennusvalvonta on suljettu 5.–30.7.2021. Tänä aikana myöskään katselmuksia ei suoriteta.  Rakennusvalvonta muistuttaa varaamaan katselmusajan hyvissä ajoin ennen sulkua. 

4.6.2021 mennessä jätetyt lupahakemukset pyritään käsittelemään ennen kesäsulkua. 

Hakemuksen liitteineen voi jättää myös sähköpostitse:  veijo.hemmila@oulainen.fi tai sonja.lamsa@oulainen.fi 

Rakennustarkastaja  Veijo Hemmilä 
p. 044 4793231 

 

Omakotitonttien tarjouskampanja sekä määräaikainen kampanja vesi-, viemäri sekä kuituliittymien liittymismaksuista

Kaupunginvaltuuston päätöksen 31.3.2021 mukaisesti Etelärannan ja Miettimäen kaupunginosien omakotitontit myydään tarjouksella 1000,00 €/tontti. Tarjous on voimassa 30.6.2023 saakka.

Samalla kaupunginvaltuusto päätti määräaikaisesta kampanjasta ajalle 1.5.2021 - 15.8.2022. Kampanjan aikana kaupunki maksaa vesi-, viemäri- ja kuituliittymän liiittymismaksun (yht. 3708 €). Kampanja koskee koko kaupungin alueen uusia omakotitalorakennushankkeita. Tonttikauppa kaupungin tonteista tulee tehdä 1.5.2021 - 15.8.2022 välisenä aikana ja rakennuslupa uudesta asuinrakennuksesta on jätettävä 31.12.2022 mennessä.

Kirjaston omatoimiaikojen asiakaskysely

Oulaisten kaupunginkirjaston asiakaskysely omatoimikirjastopalvelusta

Omatoimikirjaston sisäänkirjautumisyksikkö Ei toiminnassa vielä
Sisäänkirjatumisyksikkö ei ole vielä toiminnassa.

Omatoimikirjastopalveluilla tarkoitetaan sellaisia kirjastopalveluita, joita asiakas käyttää omatoimisesti varsinaisten asiakaspalveluaikojen ulkopuolella.

Omatoimiajalle kirjaudutaan kirjastokortilla ja PIN-koodilla kirjaston etuoven seinässä olevalta päätteeltä. Omatoimiaikana koko kirjastosali on käytössäsi.

Omatoimikirjastopalvelut laajentavat aukioloaikoja. Asiakaspalveluajat pysyvät samana. Kyselyssä on henkilökunnan ehdotus tai/ja voit ehdottaa muita omatoimiaikoja.

Kyselyyn vastataan anonyymisti. Mikäli haluatte osallistua arvontaan, niin jättäkää yhteystietonne kyselyn lopussa.

Klikkaa asiakaskyselyyn tästä linkistä https://forms.gle/7QapZXvYxRHZe4Vm9

TIEDOKSENNE
Koko kirjastosalin avaavaa omatoimipalvelua on asennettu jo pitkin kevättalvea. Henkilökunnan työtila suljetaan vielä pois kirjastosalista rullaseinämällä. Seinämän asennus on toukokuun viimeisellä viikolla. Samaan aikaan asennetaan uusi palvelutiski. Saattaa olla, että joudumme pitämään silloin kirjaston yhden päivän kiinni. Palautuskäytännöt muuttuvat, kun kirjasto saa uuden palautuslinjaston. Omatoimikirjaston laitteiden ja ohjelmien hankintaan on saatu valtionavustus.

Näin kirjastopalvelujen saavutettavuus paranee Oulaisissa. Toivomme, että omatoimikirjastosta on paljon iloa ja hyötyä.
Henkilökunnan työt eivät tästä vähene, vain lisääntyvät ja osaltaan muuttuvat. :)

Kirjasto kaksi viikkoa kiinni - syntyy Joki-kirjastot

OULAISTEN KIRJASTO ON SULJETTU 10.5.-23.5.2021
"Joki-kirjastojen logo"

Joki-kirjastojen toiminta alkaa 24.5.2021

Kiri- ja Tiekkö-kirjastot sekä Reisjärven kirjasto toimivat 24.5.2021 alkaen yhdessä Joki-kirjastoina. Tietokantojen yhdistämisen vuoksi Kiri-kirjastot (Haapavesi, Haapajärvi, Kärsämäki, Pyhäjärvi, Pyhäntä, Siikalatva) ja Tiekkö-kirjastot (Alavieska, Kalajoki, Merijärvi, Nivala, Oulainen, Sievi, Ylivieska) ovat suljettuina 10.-23.5.2021. 
 

Palautusluukku on suljettu

Sulkuajalle osuvat lainojen palautuspäivät ja varausten viimeiset noutopäivät siirtyvät automaattisesti sulun yli. Palautuksia ei sulun aikana oteta vastaan Tiekkö-kirjastoissa. Lainat ehtii palauttaa kirjastoon sen jälkeen, kun kirjastot avaavat ovensa 24.5. Sulkuajalta ei tule maksuja.
 

Vanhat kirjastokortit toimivat

Nykyiset kirjastokortit ja PIN-koodit toimivat myös Joki-kirjastoissa. Jos asiakkaalla on ollut kirjastokortti useampaan alueen kirjastoon, kannattaa käydä asiakaspalvelussa poistattamassa ylimääräiset asiakastiedot.


Myöhästymismaksut historiaan

Joki-kirjastojen yhteiset käyttösäännöt astuvat voimaan 24.5. Joki-kirjastot eivät peri myöhässä palautetusta aineistosta lainakohtaisia myöhästymismaksuja, mutta lähetettävät muistutukset ovat maksullisia. Asiakaskohtaisia maksukattoja ei ole. Ennen 24.5. kertyneet maksut peritään niiden syntymisaikaan kirjastossa voimassa olleiden käyttösääntöjen mukaan.
 

Verkkokirjasto joki.finna.fi avautuu 31.5.2021

Nykyiset verkkokirjastot poistuvat käytöstä 10.5. Joki-kirjastojen yhteinen verkkokirjasto osoitteessa joki.finna.fi avautuu 31.5. Sulun aikana ei ole mahdollista uusia lainoja, eikä tehdä varauksia. Joki-kirjastojen asiakkailla ei ole mahdollisuutta käyttää alueellisen eKirjaston aineistoja sulun aikana.
 

Seutukuljetukset jatkuvat kirjastojen välillä

Yhdistymisen jälkeen Tiekön, Kirin ja Reisjärven asiakkailla on käytössään alueen kaikkien kirjastojen kokoelmat yhdellä kirjastokortilla. Varaukset ja seutulainat ovat maksuttomia. Joki-kirjastojen toiminta-alueella on reilut 82 000 asukasta, joita palvelee yli 60 kirjastoalan ammattilaista. Joki-kirjastoilla on 18 toimipistettä ja 6 kirjastoautoa.

Kirjastojen väliset seutukuljetukset jatkuvat entiseen tapaan vuoden 2021 loppuun. Uudet kuljetusreitit suunnitellaan ja kuljetukset kilpailutetaan syksyn aikana. Seutukuljetus toimii 2022 alusta yhtenäisesti koko Joki-kirjastojen alueella.

Kartta Joki-kirjastojen kunnista
Kuusitoista toimipistettä käytössäsi samalla kirjastokortilla (Tiekkö, Kiri ja Joki-kirjastokortit). Tervetuloa
Kartta Kainuun ja Pohjois-Pohjanmaan kirjastoryhmistä
Joki-kirjastot (sininen), Outi-kirjastot (punainen), Kainet-kirjastot (vihreä) ja Sotkamo (violetti).

Kirjastolla poistomyynti

Helmikuun suuri poistomyynti on alkanut 8.2.2021 klo 12 Pelihuoneella.

Perinteisesti poistamme alkuvuodesta suuren erän aikakausilehtiä.

 • Aikakauslehdet 10 senttiä
 • Aikuistenkirjat 1 €
 • Lasten- ja nuortenkirjat 50 senttiä

Kirjaston tulee vuosittain poistaa vähintääkin sen verran aineistoa, kun vuodessa hankitaan uutuusaineistoa. Suositus on 8 % kokoelmasta, mikä tarkoittaisi yli 6000 kpl vuodessa. Ostamalla poistoaineistoa ja maksamalla muistutusmaksusi rahoitat samalla kirjaston toimintaa.

Keskiviikkoisin Pelihuoneella on klo 10-12 Ikäihmisten neuvontapiste. Silloin poistomyyntitilassa ei voi käydä.

Päivystysapu 116117 -palvelu

Päivystysapu 116117 -palvelu otettu käyttöön tammikuun alussa

​Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin alueella on otettu 4. tammikuuta 2021 käyttöön yksi päivystysavun puhelinnumero.

Päivystysapu 116117 -palvelusta voi kysyä neuvoja äkillisiin, päivystyksellisiin sosiaalisiin ja terveydellisiin ongelmiin ympäri vuorokauden. Neuvoja voi kysyä puhelimitse tai tekstipalveluna.

Päivystysapu 116117 on valtakunnallinen, sairaanhoitopiirien järjestämä neuvonta- ja ohjauspalvelu, jossa puheluihin vastaavat terveydenhuollon ammattilaiset. He tekevät arvion päivystyksellisen tai kiireellisen hoidon tarpeesta paikalliset ohjeistukset huomioiden.

Kaikki maakunnan asukkaat soittavat tähän yhteen päivystysnumeroon silloin, kun oma terveysasema on kiinni. Päivystysapu auttaa kansalaisia äkillisissä sosiaalisissa ja terveydellisissä ongelmissa, mutta ei hätätilanteissa. Hätätilanteissa soitetaan aina hätänumeroon 112.

Palvelu toimii ympärivuorokautisesti, mutta asukkaiden toivotaan virka-aikaan ottavan ensisijaisesti yhteyttä omaan terveysasemaansa hoidon tarpeen arvioimiseksi.

Puhelinpalvelusta saa myös yleisempää neuvontaa ja ohjausta päivystyksellistä hoitoa vaativiin oireisiin, ohjeita itsehoitoon sekä ohjausta sosiaalihuollon palveluiden piiriin.

Palvelu korvaa aiemmin käytössä olleet Oulun seudun yhteispäivystyksen ja Oulaskankaan sairaalan terveysneuvonnan numerot 4. tammikuuta alkaen. Palvelun sisällössä ei tapahdu muutoksia, vain neuvonnan puhelinnumero muuttuu.

Niille, jotka eivät kuule tai pysty tuottamaan puhetta on tarjolla tekstipalvelu. Sen tuottamisesta valtakunnallisesti vastaa HUS Uudenmaan Päivystysapu 116117.

Päivystysapu-palvelun tavoitteena on ohjata asukas oikeaan aikaan oikean avun piiriin. Se tukee asukasta omatoimisuuteen ja auttaa löytämään ratkaisuja sote-palvelujärjestelmän ja ammattilaisten avulla. Tilanteessa, jossa ammattilaisen apua ei sillä hetkellä tarvita, asukas voi saada luotettavat ja ajantasaiset toiminta- ja/tai hoito-ohjeet.

Neuvonta aloitetaan puhelinpalveluna, mutta näiden rinnalle kehitetään omaa digikanavaa, jotta monikanavainen palvelu tukisi paremmin esteettömyyttä ja saavutettavuutta.

Jokilaaksojen sosiaali- ja kriisipäivystys

Jokilaaksojen sosiaali- ja kriisipäivystys

Tiedote 1.2.2021 alkaen

Jokilaaksojen sosiaali- ja kriisipäivystyksestä saa apua elämän äkillisiin kriisitilanteisiin. Yksikkö huolehtii tilanteista, jotka vaativat sosiaaliviranomaisen välittömiä toimenpiteitä sekä antaa akuuttia kriisiapua järkyttävissä elämäntilanteissa.

Jokilaaksojen sosiaali- ja kriisipäivystys palvelee seuraavissa kuntayhtymissä tai kunnissa: Peruspalveluyhtymä Kallio (Ylivieska, Nivala, Sievi, Alavieska), Raahen seudun hyvinvointikuntayhtymä (Raahe, Pyhäjoki, Siikajoki), Peruspalvelukuntayhtymä Selänne (Haapajärvi, Pyhäjärvi, Reisjärvi), Kalajoki/ Merijärvi, Sosiaali- ja terveyspiiri Helmi (Haapavesi, Pyhäntä), Oulainen, Siikalatva ja Kärsämäki

Jokilaaksojen sosiaali- ja kriisipäivystys auttaa alueella asuvia ja alueella oleskelevia välittömissä ja akuuteissa tilanteissa. Apua voi hakea asiakas itse, läheinen, stävä. Palvelut ovat maksuttomia. Yksikkö on avoinna virka-ajan jälkeen, viikonloppuisin ja arkipyhinä.

 

Sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa myös viranomaisille konsultaatio- ja virka-apua erilaisissa äkillisissä tilanteissa virka-ajan ulkopuolella.

Jokilaaksojen sosiaali- ja kriisipäivystys, puh. 044 4793 644

Jokilaaksojen sosiaali- ja kriisipäivystykseen saa yhteyden myös soittamalla yleiseen hätänumeroon 112


Sosiaalipäivystys

Sosiaalipäivystys tarjoaa puhelinneuvontaa, ohjausta ja myös paikan päälle tulevaa apua äkillisissä tilanteissa virka-ajan ulkopuolella. Ota yhteyttä, kun sinulla on

 • Huoli lapsen tai nuoren olosuhteista, ja kiireellisen hoidon- ja huolenpidon tarpeen arviointi
 • lapsi on päihtyneen seurassa tai hoidossa tai alaikäinen on päihtyneenä tai rikoksentekijänä
 • Lähisuhde- ja perheväkivaltatilanteet
 • Huoli vanhuksen tai vammaisen henkilön selviytymisestä kotona
 • Muussa sosiaalisen hädän tilanteessa, jotka vaativat kiireellistä apua

Kriisityö

Sosiaali- ja kriisipäivystys tarjoaa akuuttia kriisiapua äkillisissä traumaattisissa kriisitilanteissa. Akuutilla traumaattisella kriisillä tarkoitetaan äkillistä ja yllättävää tapahtumaa, johon ei ole voinut varautua. Elämänkriiseissä annamme neuvontaa ja ohjaamme sopivaan palveluun. Ota yhteyttä, kun kohtaat äkillisen kriisitilanteen kuten:

 • Läheisen äkillinen kuolema
 • Läheisen itsemurhayritys
 • Väkivallan tai vakavan rikoksen kohteeksi joutuminen
 • Oma tai läheisen vakava sairastuminen
 • Onnettomuudet (esim. tulipalo)