Yleisötapahtumat
Päättyy
Tapahtumapaikka
Oulaisten kaupunginkirjasto
Järjestäjä
Oulaisten kaupunginkirjasto
Yhteyshenkilön nimi
Inga Petäjäsoja

Lailasta Almaan: suomalaisten naisten populaarimusiikin historia

Oulaistelaissyntyinen Tiina Käpylä kertoo tutkimuksistaan kirjaston Pelihuoneella

Lailasta Almaan : suomalaisten naisten populaarimusiikin historia (Into 2023)

 Tiina Käpylän ja Anna-Elena Pääkkölän yhteisteos Lailasta Almaan kertoo, miltä suomalaisen populaarimusiikin historia näyttää, jos se kirjoitetaan korostaen vain ja ainoastaan naisten esittämää ja tekemää musiikkia.

Musiikintutkijat täydentävät historiankirjoitusta nostamalla esille uusia sekä tuttuja tekijöitä ja ilmiöitä naisartistien näkökulmasta.

Tarina alkaa 1950-luvulta Laila Kinnusesta ja päättyy vuoteen 2020 ja Alma Miettiseen. Kirjassa käydään läpi populaarimusiikin aikakaudet, tyylit ja genret. Aikamatkalla kuullaan yli 70 naisartistin tarinat. Osa heistä pääsee ääneen ensimmäistä kertaa huolimatta pitkästä urasta, osan tarinat ovat vasta aluillaan.

Naisten työn kautta kuunneltuna populaarimusiikin historiassa nousevat esiin eri painopisteet kuin miesten kautta tarkasteltuna. Naiset ovat muuttaneet populaarimusiikin kulkua sekä muovanneet sitä. Kulttuurihistoriallisesti artistin ja muusikon työ on ollut naisille muuttuvien mahdollisuuksien kenttä, ja tarjolla on ollut monenlaisia rooleja.

Tiina Käpylä on naisten näkökulmiin erikoistunut populaarimusiikin tutkija, tuottaja ja tietokirjoittaja, joka on kiinnostunut populaarimusiikin tyyleistä ja skeneistä sekä naisten tekijyydestä ja toimijuudesta. 

Avoin tilaisuus

Sahankatu 2, 86300 Oulainen